Címlap Csaroda község
Csaroda község
Felújított óvodába járhatnak a gyerekek Csarodán Nyomtatás E-mail
2014. március 31. hétfő, 15:56

2013-ban zöld utat kapott a csarodai önkormányzat a helyi óvoda újjáépítéséhez. Az Új Széchenyi Terv „Óvodai férőhely-kapacitás bővítése Csarodán” című pályázata keretein belül közel 120 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a község számára.

Örömhírként fogadták a csarodai és a környező településen élő szülők, hogy gyermekeik megújult környezetben sajátíthatják el az iskolakezdéshez szükséges készségeket.

Az elmúlt évek alatt a csarodai óvoda létszáma szignifikánsan megnőtt a környékbéli óvoda megszűnése óta, viszont a gyerekeket befogadó épületben egyidejűleg változás nem történt. Az intézmény képtelenné vált több gyerek befogadására és a megfelelő szolgáltatás biztosítására, így nélkülözhetetlenné vált az épület felújítása.

A közel 126 millió forintos beruházás során a korszerűtlen és elhanyagolt épület külső-belső felújításon és átalakításon ment keresztül. Az építkezés során megteremtették az óvoda számára a neveléshez szükséges alapvető feltételeket, ezáltal erősítve az intézmény mikrotérségi szerepkörét.

A régi épület külső-belső átalakításra került, így hatékonyabb a szabad terület felhasználása, több gyerek befogadására képes és új eszközök beszerzésével javul az oktatás minősége. Ennek köszönhetően a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is azonos készségekkel fognak rendelkezni az iskolakezdésre. A hőtechnikai rekonstrukció során a homlokzat és a homlokzati nyílászárók is kicserélésre kerülnek. A fejlesztés során új csoportszoba, továbbá a korábban nem használt belső tér helyén egy, a gyerekek számára készült és felszerelt tornaszoba került kialakítása. A létesítményt teljesen akadálymentesített és a költséghatékonyság jegyében új fűtési- és napkollektoros rendszerrel bővítették, így energiaszükségletének egy részét a megújuló energiaforrások segítségével képes kitermelni.

A beruházásnak köszönhetően az intézmény és alkalmazottai képesek kielégíteni a XXI. századi nevelési igényeket, a kapacitásbővítéssel minden gyerek számára elérhetővé válik a megfelelő és minőségi oktatás, továbbá a csemeték is egy számukra ideális környezetben fejlődhetnek és szórakozhatnak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

 
Felújított óvodába járhatnak a gyerekek Csarodán Nyomtatás E-mail
2013. október 08. kedd, 17:04

Zöld utat kapott a csarodai önkormányzat a helyi óvoda újjáépítéséhez. Az Új Széchenyi Terv Óvodai férőhely-kapacitás bővítése című pályázata keretein belül közel 120 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a község számára.

Örömhírként fogadták a csarodai és a környező településen élő szülők, hogy gyermekeik hamarosan megújult környezetben sajátíthatják el az iskolakezdéshez szükséges készségeket.

 

Az elmúlt évek alatt a csarodai óvoda létszáma szignifikánsan megnőtt a környékbéli óvoda megszűnése óta, viszont a gyerekeket befogadó épületben egyidejűleg változás nem történt. Az intézmény képtelenné vált több gyerek befogadására és a megfelelő szolgáltatás biztosítására, így nélkülözhetetlenné vált az épület felújítása.
A közel 126 millió forintos beruházás során a korszerűtlen és elhanyagolt épület külső-belső felújításon és átalakításon megy keresztül. Az építkezés során megteremtik az óvoda számára a neveléshez szükséges alapvető feltételeket, ezáltal erősítik az intézmény mikrotérségi szerepkörét.

 

A régi épület külső-belső átalakításra kerül, így hatékonyabb a szabad terület felhasználása, több gyerek befogadására képes és új eszközök beszerzésével javul az oktatás minősége. Ennek köszönhetően a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is azonos készségekkel fognak rendelkezni az iskolakezdésre. A hőtechnikai rekonstrukció során a homlokzat és a homlokzati nyílászárók is kicserélésre kerülnek. A fejlesztés során új csoportszoba, továbbá a korábban nem használt belső tér helyén egy, a gyerekek számára készült és felszerelt tornaszoba kerül kialakítása. A létesítményt teljesen akadálymentesítik és a költséghatékonyság jegyében új fűtési- és napkollektoros rendszerrel bővítik, így energiaszükségletének egy részét a megújuló energiaforrások segítségével lesz képes kitermelni.

 

Az átépítést követően az intézmény és alkalmazottai képesek kielégíteni a XXI. századi nevelési igényeket, a kapacitásbővítéssel minden gyerek számára elérhetővé válik a megfelelő és minőségi oktatás, továbbá a csemeték is egy számukra ideális környezetben fejlődhetnek és szórakozhatnak.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 
Befejeződött az iskola bővítés és felújítás Csarodán Nyomtatás E-mail
2011. január 28. péntek, 14:03

A csarodai mikrotérségi általános iskola felújítása mellett, a tetőtér beépítésével tovább bővült az intézmény férőhely-kapacitása.

 

Csarodán a nyolcosztályos általános iskola az 1970-es évek közepén épült. Ettől kezdve körzeti iskolaként működik. Jelenleg Csaroda öt településre kiterjedő (Csaroda, Gelénes, Hetefejércse, Márokpapi, Tákos) mikrotérségi iskolafenntartói társulás központja. 223 tanuló oktatását látja el az intézmény, melyhez Barabás és Beregsurány települések társulási szándékuk ellenére sem tudtak eddig csatlakozni helyhiány miatt.

 

A megnövekedő gyereklétszám fogadása, és a magas színvonalú oktatási-nevelési feltételek biztosítása érdekében került felújításra és bővítésre a csarodai általános iskola. A „Csaroda mikrotérségi iskola felújítása az Európai Uniós oktatás feltételeinek biztosítására” című beruházás Európai Uniós finanszírozással, a leghátrányosabb kistérségek felzárkózását támogató pályázati konstrukció keretében valósult meg 2010-2011 években.

 

 

Bővebben...
 
XXI. századi színvonalú mikotérségi iskolafejlesztés Csarodán Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 20. hétfő, 14:30
A megnövekedő gyereklétszám fogadása, és a magas színvonalú oktatási-nevelési feltételek biztosítása érdekében felújításra és bővítésre kerül a csarodai általános iskola.

Csaroda öt településre (Csaroda, Gelénes, Hetefejércse, Márokpapi, Tákos) kiterjedő mikrotérségi iskolafenntartói társulás központja. Jelenleg 223 tanuló oktatását látja el az intézmény, melyhez Barbás és Beregsurány települések társulási szándékuk ellenére sem tudtak eddig csatlakozni helyhiány miatt.
A 159 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló iskola-felújítás és bővítés célja a tanulói létszám bővítésének lehetővé tétele, továbbá XXI. századi követelményeknek megfelelő, oktatáspolitikai irányvonalakhoz illeszkedő oktatási körülmények kialakítása, a nevelési-oktatási munka alapvető feltételrendszeréhez nélkülözhetetlen helyiség- és komfortigény kielégítése.
 
 
Bővebben...
 


Designed by Forensys