Címlap Herman Ottó Múzeum
BAZ Megyei Múzeumi Igazgatóság
Megérkezett a rudabányai ősmajom rekonstrukciója a Pannon-tenger múzeumba Nyomtatás E-mail
2014. január 29. szerda, 00:00

41 település diákjai tekinthetik meg a Herman Ottó Múzeum új kiállításait, és megérkezett a rudabányai ősmajom rekonstrukciója az „Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus- erdő és kora” című új kiállításba.

2013. november 20-án megnyílt Miskolcon a Herman Ottó Múzeum új kiállításainak helyet adó „Pannon-tenger Múzeum” épülete. Az épületben lévő tárlatokat azóta, mintegy 5000 fő tekintette meg. A megnyitó napján Halász János Államtitkár úr részére átadtak egy, a „megyében élő hátrányos településeken élő diákok eljuttatása a Pannon-tenger Múzeumban” című projekt-tervet, melyre Balog Zoltán miniszter úr saját keretéből 5 millió forint támogatást ad. Ebből az összegből 41 településről, mintegy 6.200 nebuló tekintheti meg a múzeum kiállításait. A program kidolgozásánál a diákoknak egész napos programot készítettek elő. Így terveik szerint a csoportok, nemcsak az új kiállításokat tekinthetik meg, hanem látogatást tehetnek a Képtárba, a Papszer utcai épületünkben lévő Szemere Bertalan kiállításba, és a Színészmúzeumba is. A minisztérium értesítője szerint a program 2014. március 16-a után indul, és az idei tanév végére be is fejeződik.

Megérkezett a rudabányai ősmajom rekonstrukciója az „Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus- erdő és kora” című új kiállításban. Az emberi evolúció hajnalán élő Rudapithecus hungaricus ősmajom élethű rekonstrukcióját helyezték el január elején a rudabányai őslénylelőhelyet és az ember biológiai és kulturális fejlődését bemutató teremben. A rekonstrukció a múzeumban megtekinthető, „Gabi” becenevű 10 millió éves ősmajom fosszilis csontjai alapján, Kordos László paleontológus professzor útmutatásai szerint készült el.

Bővebben...
 
Család és gyerekbarát árak a Pannon-tenger Múzeumban Nyomtatás E-mail
2013. december 12. csütörtök, 00:00


A Herman Ottó Múzeum új kiállításának helyet adó „Pannon-tenger Múzeum” épületét és a benne lévő két új kiállítást a megnyitó napjától mintegy 2500 fő látogatta meg. A látogatók többsége a miskolci és a város környéki iskolákból érkezett, hétvégén viszont a családoké a főszerep. Ezért a Herman Ottó Múzeum különböző lehetőségeket kínál a családok részére. Jegyáraink is „családbarátnak” mondhatók, hiszen a kiscsaládosoktól egészen a nagycsaládosokig van lehetőség kedvezmény igénybevételére - tájékoztattak a Múzeum munkatársai.

 

Vegyen belépőjegyet ajándékba hozzátartozójának! A Herman Ottó Múzeum kidolgozott egy „ajándékjegyet”, melyet a jegypénztárakban lehet megvásárolni. Tapasztalataink szerint nagyon sokan kérik és veszik ezt a jegyet rokonaiknak karácsonyi ajándékba.

 

Születésnaposok figyelem! A Herman Ottó Múzeum vezetősége úgy döntött, hogy akik a születésnapját ünnepli, családjával ingyen nézhetik meg a Pannon-tenger Múzeum két új kiállítását. Az első születésnapi rendezvény a hétvégén volt az intézményben, melyet sikeresnek könyvelhetünk el, és bízunk benne, hogy a jövőben ez folytatódik majd.

 

Az „Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus erdő és kora” című kiállítás egyes elemei még nem készültek el teljesen. Azt kell látnunk, hogy az interaktív kiállítás egyes elemei sajnos leamortizálódnak, így ezeket át kell tervezni és újabbakat kell készíttetni. Ezek pótlása egy héten belül megtörténik.

 

Karácsonyig elkészül a galériában lévő időszalag, a konzerváló berendezések, és a „Rudi teremben” az evolúciós fal. Az akváriumban megérkeztek a tengeri halak.

 

A rudapithecus rekonstrukció a tervek szerint januárban érkezik meg a Pannon-tenger Földtörténeti  és Természetrajzi Tárba.

 
Megnyílt a Pannon-tenger Múzeum Nyomtatás E-mail
2013. november 21. csütörtök, 11:39

Két új és teljesen egyedi, először látható kiállítással, az „Őserdei ösvényeken- a bükkábrányi mocsárciprus erdő és kora”, valamint „A Kárpátok-ásványai” tárlattal várja az érdeklődőket Miskolcon a Herman Ottó Múzeum új kiállításának helyet adó „Pannon-tenger Múzeum” épülete.


Az új épületet és a benne lévő két új kiállítást Halász János az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára adta át.


2010-ben a múzeum vissza nem térítendő támogatásban részesült, az ÉMOP-2.1.1/B-09-2009-0026 azonosító számú „A Pannon-tenger kiállító épület kialakítása, és a múzeumi rendszerben történő működtetése” című projekttel. A pályázat támogatója a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a közreműködő szervezet a NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. A pályázaton az intézmény 369.231.616 Ft támogatásban részesült.


A létesítmény a Herman Ottó Múzeum épülete előtti területen épült fel. Az összesen 942 m2 alapterületű, kétszintes épület mintegy 568 m2-nyi kiállítótérrel, valamint egy 82 m2-es konferenciateremmel rendelkezik. Reményeink szerint fontos szerepet tölt majd be a tudományos kutatás és az oktatás területén, valamint számos szakmai program, és időszakos tárlat kap majd helyet benne. Ezek mellett lehetőség nyílik arra is, hogy tudományos ismeretterjesztő előadásokat, filmvetítéseket, ásványbörzéket, rendezvényeket és rendszeres múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezzünk, illetve tartsunk.


Az „Őserdei ösvényeken - A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora” című állandó földtörténeti és természetrajzi kiállítás a Pannon-medence 17 millió éves történetét öleli fel. A 7 millió éves bükkábrányi mocsárciprusok mellett akár 20 millió éves ősállatok és ősnövények maradványait, az emberi evolúció kezdetét képviselő 10 millió éves rudabányai ősmajom csontjait, a miocén korban keletkezett nyersanyagok csaknem teljes arzenálját is megismerhetik az ide látogatók.

A pannon-medencei vulkánosság, a földmágnesesség és a leletkonzerválás interaktív bemutatói mellett egy teljesen önálló szárnyban tekinthetők meg a „Kárpátok ásványai”, melynek gyönyörű darabjait Magyarország második legnagyobb ásványgyűjteményéből válogatták össze a kiállítás rendezői.


A rendszeres és időszaki programok lebonyolítását 80 fős konferencia-, 40 fős vetítő és 15 fős szemináriumi terem, valamint külön múzeumpedagógiai foglalkoztató segíti.

A megnyitó napján mintegy 1000 látogató tekintette meg a múzeum új kiállításait.

 


 
A harmadik mocsárciprus is a helyére került Nyomtatás E-mail
2012. január 19. csütörtök, 11:39

Újabb mocsárciprusfatörzset emeltek be végleges helyére a miskolci Pannon-tenger Múzeumban; a bükkábrányi bányában 2007-ben feltárt és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság központi épületének konzerváló csarnokában elhelyezett négy mocsárciprusból így már három a végleges helyén várja a múzeum megnyitását.

Egy éve annak, hogy Mengyi Roland, a Borsod megyei közgyűlés elnöke és Pusztai Tamás, a megyei múzeumi igazgatóság vezetője letették a Pannon-tenger Múzeum alapkövét. Az építési munkálatok azóta is folyamatosan zajlanak.

Az épülő múzeumot tavaly már láthatta a nagyközönség a Múzeumok éjszakáján. A munkálatok jelenleg a belső elektromos rendszer kialakításával és az épület külső burkolásával folytatódnak. A múzeum szakemberei színházi látványtervezőkkel együtt dolgoznak a tárlat kialakításán. A Pannon-tenger Múzeum várhatóan idén ősszel nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

A csaknem 8 millió éves mocsárcipruserdő maradványait 2007 júliusában találták meg a bükkábrányi bányában. A 16 fa közül tízet sikerült elhozni a bányából. Hat famatuzsálemet az ipolytarnóci látogatóközpontban állítottak ki, négy fa került Miskolcra.

 
Alapkőletétel a Pannon-tenger Múzeumnál Nyomtatás E-mail
2011. január 26. szerda, 10:37

Miskolc város története és a Magyar Múzeumügy 2007 és 2012 között jelentős részben megismétli önmagát. 1891-ben a Bársony-házi „szakócák”, mint a kárpát-medencei jégkori ember létezésének első, hitelesnek elfogadott bizonyítékai, nagymértékben elősegítették a Herman Ottó Múzeum elődjének, a Borsod-Miskolczi Múzeumnak az 1899. évi megalapítását. A Bükkábrányban 2007-ben előkerült 7,6 millió éves ősfák, melyektől a „szakócákhoz” hasonlóan felbolydult a közvélemény, 2012-re egy másik, majd a Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetése alatt működő múzeumot, múzeumszárnyat hívtak életre.

 

A Megyei Múzeumi Igazgatóság számára a kimentett fák, azokkal együtt, melyek a bányában maradtak és szükségszerűen az enyészeté lettek, tudományos és szimbolikus értéket is képviselnek. Szimbólumai a Megyei Múzeumügy teljes megújításának. A Pannon-tenger Múzeum megépítésével a cél egy minden ízében 21. századi, valós és vállalható értékeket képviselő, igényes természetrajzi látványosság megteremtése, mely egyszerre tanít és szórakoztat, és mindenekelőtt követendő példát ad.

 

 

Bővebben...
 


Designed by Forensys