Címlap Kengyel Község
Kengyel Község
November 18-án avatják az Egészségházat Nyomtatás E-mail
2011. november 14. hétfő, 10:31

2011. november 18-án pénteken, 14.00 órakor ünnepélyesen adják át Kengyel európai színvonalú létesítményét, az megújult Orvosi Rendelőt.

 

Új orvosi rendelő Kengyelen

A 72 775 540 Ft európai uniós támogatással megvalósult, közel 85 millió forintos fejlesztés célja olyan körzeti egészségügyi komplexum kialakítása volt, mely biztosítja a lakosság folyamatos és minőségi egészségügyi alapellátását. A 115 m2-es bővítménnyel kiegészülő épületben a két háziorvosi rendelő, a két védőnői körzet és a gyermekorvosi rendelő is helyet kap az előírásoknak és az ellátottak igényeinek megfelelő számú kiszolgáló helyiséggel.


Az építési munkálatokat a MARANELLO 2001 KFT két ütemben valósította meg, annak érdekében, hogy a gyógyító, megelőző munka zavartalanul folyhasson. Az első ütemben a bővítési és a külső felújítási munkákat végezték el, a második ütemben került sor a meglévő épületrészek felújítására.

Az épületfejlesztés mellett néhány önkormányzati tulajdonú eszköz, műszer, berendezés beszerzése, az elavult eszközök cseréje, valamint az informatikai hálózat fejlesztése is megtörtént, így az alapvető vizsgálatokért és kezelésekért nem lesz majd szükséges máshová utazni. A beruházás során lehetőség nyílt az akadálymentes közlekedés biztosítására is. Ez azért különösen fontos az orvosi-, gyermekorvosi rendelők és a védőnői szolgálat szempontjából, mert így az idősebbek, és a babakocsival közlekedő családok számára is könnyebben megközelíthetővé, elérhetővé váltak a szolgáltatások.

A rendezvényen beszédet mond Fejér Andor országgyűlési képviselő, Dr. Juhász Enikő Törökszentmiklós város polgármestere, a Kistérség elnöke, Dr. Sinkó-Káli Róbert, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója, valamint Nagy Szilárd Kengyel község polgármestere. Várhatóan decemberben elkezdődhet a rendelés is Kengyel impozáns épületében.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 
Európai színvonalú egészségügyi szolgáltatás fejlesztés Nyomtatás E-mail
2010. december 14. kedd, 10:31

Egy helyen, felújított, kibővített és teljes körűen akadálymentesített épületbe költöznek a házi és gyermekorvosi körzete és a védőnői szolgálat.

A Petőfi és Kossuth utcákban működő rendelők 2011 végére egy helyen, a Kossuth utcai épületben kerülnek elhelyezésre. A 72 775 540 Ft európai uniós támogatással megvalósuló közel 85 millió forintos fejlesztés célja olyan körzeti egészségügyi komplexum kialakítása, mely biztosítja a lakosság folyamatos és minőségi egészségügyi alapellátását.

A 115m2-es bővítménnyel kiegészülő épületben a két háziorvosi rendelő a két védőnői körzet és a gyermekorvosi rendelő is helyet kap az előírásoknak és az ellátottak igényeinek megfelelő számú kiszolgáló helyiséggel.

 

Kengyel, Orvosi rendelő látványterv

 

Az építési munkálatok a tervek szerint két ütemben kerülnek megvalósításra, annak érdekében, hogy a gyógyító, megelőző munka zavartalanul folyhasson. Az első ütemben a bővítési és a külső felújítási munkák kerülnek elvégzésre. Ezt követően a második ütemben kerül sor a meglévő épületrészek felújítására.

Az épületfejlesztés mellett néhány önkormányzati tulajdonú eszköz, műszer, berendezés beszerzésére, az elavult eszközök cseréjére, valamint az informatikai hálózat fejlesztésére is lehetőség nyílik, így az alapvető vizsgálatokért és kezelésekért nem lesz majd szükséges más utazni.

Tervezett új szolgáltatások:

  • A hypertónia szűréséhez szükséges 24 órás vérnyomásmérővel korai stádiumban felismerhető a magasvérnyomás, a szövődmények elkerülhetők.
  • A vércukor és egyéb faktor szint meghatározás kiemelkedő jelentőségű a cardiovaskulásri rizikó faktor felismerésében, a rendszeres, helyben végzett vizsgálattal a rizikó faktor kiszűrhető.
  • A sürgősségi ellátás eszközeivel lehetővé válik a nappali gyorsbeavatkozások elvégzése.
  • A gyermekgyógyászat számára beszerzett eszközök alkalmasak a hallásvizsgálatok, -fül orr gégészeti betegségek kezelése, gyermekkori anaemia szűrés, akut és krónikus légúti betegségek: laryngtis subglott.,bronch obstr. asthma bronch. kezelése.

A beruházás során lehetőség nyílik az akadálymentes közlekedés biztosítására is. Ez azért különösen fontos az orvosi-, gyermekorvosi rendelők és a védőnői szolgálat szempontjából, mert így az idősebbek, és a babakocsival közlekedő családok számára is könnyebben megközelíthetővé, elérhetővé válnak a szolgáltatások.

A „Körzeti egészségügyi komplexum kialakítása” című beruházás Európai Uniós finanszírozással, valósul meg 2010-2011 években.

 


Designed by Forensys